Prof.Dr.Murat Cem Miman_ Kulak Burun Boğaz Hastalıkları_ İzmir
YAZAR : 05/11/2015

Estetik Burun Ameliyatı Sonrası Bakım Önerilerim

Öncelikle geçmiş olsun. Burun estetik ameliyatı olmuş ve ameliyat sonrası hakkında bilgi edinmek isteyen bir hasta olarak nelerle karşılaşacağınızı ve neler yapacağınızı anlatan bu yazı size çok yardımcı olacaktır. Bu yazıda birinci günden itibaren iyileşme döneminizi zaman aralıkları  şeklinde bulacaksınız.

Burada anlatılan öneriler çoğunlukla kabul edilmiş önerileri içermekle birlikte bizzat tarafımdan yapılan ameliyatların özelliklerini de içermektedir. Başka bir cerrah tarafından ameliyat olan hastalar bu konu ile ilgili sorularını doktorlarına danışmalıdırlar.

İlk gün: 

İlk geceyi hastanede geçirmenizi tavsiye ederim.

Burnunuzun dışında plaster, içinde ise kendinden eriyen sünger jeller olacaktır. İlave olarak ameliyat sırasında burnun dışındaki kemiklerde kesme, düzeltme veya yeniden şekillendirme yapıldıysa burun sırtınıza kalıp yerleştirilmiş olacaktır.

Burnunuzdan giderek azalan ve pembeleşen kan sızıntılarını toplaması için koyduğumuz burun önü-dudak üstü gazlı bezi olacaktır ve hemşirelerimiz bunu kirlendikçe değiştirecektir.

İlk günden itibaren en az bir hafta 2-3 yastık desteği ile başınız yüksekte yatmalısınız. Başınızın sürekli alçakta kalması, yüzünüzde ve göz çevrenizde ödem ve şişliğe neden olur. 

Eğer burnun dışındaki kemiklerde kesme ve daraltma yapıldıysa morarma ve şişliği önlemek için burun çevresine, göz altlarına İlk 48 saat buzlu paket veya kalıp uygulaması yapılmalıdır. Bunu her saat başı 10 dakika süre ile uygulayınız. Endişe etmeyin abartılı morluk ve şişlik beklenen bir durum değildir. Çoğu hastam umduklarından daha konforlu bir ameliyat sonrası geçirdiklerini ifade etmektedir.

Ameliyattan çıkışınızın üçüncü saatinden sonra bol sıvı için ve daha çok yumuşak gıdalar yiyin.

İlk 24 saatte narkoz ilaçlarının atılması ve buna bağlı yorgunluk hissedebilirsiniz. Mide bulantısı ve kusma olabilir. Gerekli ilaç desteğini biz size sağlayacağız. Koyu kanlı kusmuk nadiren ameliyat sırasında yutulan kanlara bağlı olabilir, endişelenmeyiniz.

Bu ilk gün refakatçi desteğine gereksiniminiz olabilir.

İkinci gün - 1. hafta: 

Taburcu olacaksınız.

Burun önü-dudak üstü tamponunuzu çıkartıp atacaksınız. Burun sırtına yapıştırılmış plaster ve kalıp kalacak. Artık burundan kan sızıntısı beklemiyoruz.

Burun içinde sümüksü bir dolgunluk hissedersiniz. Bunu içinize çekmeyin veya sümkürmeyin. Size yazılan deniz suyu spreyini kullanarak burun içi temizliğini yapmalısınız. Her saat başı her iki burun deliğine birer kez sprey sıkınız. Böylece ikinci veya üçüncü günden itibaren burnunuz kendiliğinden açılacaktır. Burnunuzu kuru bırakırsanız kabuklanmalar olur ve tıkanıklık hissi verir. Bu durumda kontrole geldiğinizde onu ben temizleyerek sizi rahatlatacağım.

Size reçete edilen ilaçlarınızı kullanmaya başlayınız.

Burun ucundaki dikiş bölgesini örtecek şekilde saat başı antibiyotikli krem sürünüz.

Göz çevresinde morarma olursa ikinci geceden itibaren gece boyunca üzerini örtecek şekilde size önereceğim morarma önleyici kremi kullanmanızı tavsiye ederim. Morarma bitene kadar  kreme devam edin.

Ağır işlerden sakınınız.

Yüksek yastıkla yatınız,  gündüzleri daha çok oturunuz. Bol bol yürüyüş de öneririm.

İlk birkaç gün yumuşak gıdalarla besleniniz.

Hapşırık ve sümkürmeden kaçınınız. Sık hapşıran bir yapınız varsa belirtiniz, önerimle ilaç kullanabilirsiniz.

Burnunuza istemsiz darbelerden kaçınmak gerekir. Bebeğinizi, çocuğunuzu kucağınıza almayınız, bakımlarını dikkatli yapınız. Gece yalnız yatmayı tercih ediniz.

İlk birkaç gün çok sıcak yiyecek, sıcak havada bulunmak ve sıcak su ile duştan kaçınınız.

Burun etrafını ıslatmama şartıyla yüz ve vücudunuzu yıkayabilirsiniz.

Sigara ve alkol kullanmayınız.

İlk hafta sonunda ödemin çoğunluğu geçer.

Morarma ikinci gün başlayabilir ve ikinci haftaya kadar giderek skaybolur. Eğer morarma varsa bu bölgeler güneş ışığını daha fazla emer. Bu da deri rengi değişikliğine neden olabileceği için güneşten kaçınınız.

İkinci günden itibaren burun girişi ve kanatlarının iç kenarları ile dışını oksijenli su ile ıslatılmış papiks (pamuklu temizlik çubukları) ile günde 3-4 kez gerektikçe temizleyebilirsiniz. Bu işlem sonrası antibiyotikli kreminizi papiks yardımı ile burun girişi içlerine sürerek bakım yapınız.

Ameliyatlarım sonrası dikiş alma zahmeti çoğunlukla olmamaktadır. Burun içinin temizliği ve burun sırtında sadece plaster varsa çıkartılması için kontrole dördüncü veya beşinci gün geleceksiniz.

Yedinci gün burun sırtında kalıp varsa çıkartılması için kontrole geleceksiniz. Burun kalıbı çıkartıldıktan sonra size burun masajını anlatıp öğreteceğim. Bu masajı günde 4-5 kez ve en az bir hafta süreyle uygulayacaksınız.

Burun içi spreyini ameliyat sonrası 15 gün, burun ucu dikiş yeri kremini ise 10 gün uygulamalısınız.

1. hafta - 1. ay arası:

Ameliyatınızın birinci ayının sonunda artık şişlikler büyük oranda geçmiş, burnunuzun şekli oturmuş olacaktır. Mutlaka tam dördüncü haftada kontrole geliniz.

Tüm temaslı sporlar yasaktır (ikinci haftadan itibaren koşu ve yüzme olabilir).

Karın içi basıncını arttıran her türlü durumdan ve hareketten ilk iki hafta uzak durulmalıdır.

Güneşe çıkmamalısınız; çıkmak zorunda iseniz güneş kremi kullanmalı veya siperli şapka takmalısınız. Özellikle morarma varsa bu bölgeler güneş kremi ile korunmalıdır.

Burun cildi günde iki kez, yağlanmanın giderilmesi için nazikçe temizlenmelidir.

Ağır gözlük kullanmamalısınız. Titanyumdan yapılmış ve hafif bir gözlük birinci aydan itibaren kullanılabilir.

Burnunuza bir çarpma veya darbe olursa derhal haber veriniz.

Burnunuzdan taze kanama olursa mutlaka haber veriniz.

Burun uç bölgesindeki hissizlik 3-6 aya kadar sürebilir, endişelenmeyiniz.

Kullanacağınız ilaçlar:

Antibiyotik (bir hafta)

Ağrı kesici (ilk birkaç gün)

Dikiş yeri bakımı (antibiyotikli krem, 10 gün)

Burun yıkaması ve temizliği için deniz suyu spreyi (15 gün süreyle)

Morarma önleyici krem (morarma geçene kadar, gece boyunca sürülü kalacak şekilde)

 

Tekrar geçmiş olsun. Saygılarımla,



PROF.DR. MURAT CEM MİMAN

SINIRLI SORUMLULUK BEYANI

Bu web sitesinin içeriği, ziyaretçileri bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, tedaviye başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.

Web sitesinin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

HIZLI İLETİŞİM

0232 399 50 50
0535 665 48 34
[email protected]
Medical Point Hastanesi KBB Bölümü
1825. Sk. No:12, 35575 Karşıyaka/İzmir, Türkiye

ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi-Cuma : 09:00-17:30
Cumartesi : 09:00-12:30