Prof.Dr.Murat Cem Miman_ Kulak Burun Boğaz Hastalıkları_ İzmir
YAZAR : 12/12/2015

Güzel Yüzde Estetik Burnun İdeal Oranları

Florance Colgate; 2012’de İngiltere yüz güzeli, Emma Watson; oyuncu. Bu iki güzel yüzde, güzel bir burnun (estetik görünüşlü burnun) özelliklerini tartışarak rinoplasti olacak hastaların beklentileri için bir kılavuz oluşturmaya çalışacağım. Yine hatırlatmamda yarar var: rinoplastideki hedef, hastada estetik (güzel) buruna yaklaşmaktır. Ameliyat sonrası “estetikli görünen bir burun” ise artık kimse tarafından arzulanmamaktadır. Bu yazı ile ilgili resimleri videolar sayfamda bulabilirsiniz. Bunun için şu linke tıklayınız: http://www.mcmiman.com/video-galeri

Burun estetik ameliyatı öncesi burada anlatacaklarım dışında da birçok ölçüm yöntemi var, ancak bundan fazlası hastalar için gereksiz detaylar olacaktır. Tanımladığımız ideal özelliklerin tümü, bize yine de güzel gelen birçok kişinin ne yüzünde ne de burnunda bulunuyor. Yani bu ideal ölçüler dışında da güzellik olasıdır.  Amacımız ameliyat sonrası ideal buruna yaklaşmaktır.

İdeal yüzde ideal burnu yakaladığımızda karşımıza mükemmel sonuç çıkar. Ancak beklentilerinizi doktorunuzla ameliyat öncesi çok detaylı konuşmalı ve tartışmalısınız. Rinoplastide sonucun değerlendirilmesinde mevcut durumun nasıl değiştiği ile ilgili bir basamaklama yöntemi vardır. Öncelikle burnun ideale göre mevcut durumu "çok kötü burun", "kötü burun", "normal burun", "iyi burun" ve "çok iyi burun" olarak 5 basamakta sınıflandırılır. Ameliyat sonrası mevcut durumunuzdan iki basamak yukarı çıkılması "başarılı cerrahi"yi, üç basamak yukarı çıkılması ise "çok başarılı cerrahi"yi tanımlar. Bu göreceli sınıflamada "çok kötü burun”u "normal burun" haline getirilmesi başarılı sonuçtur. "Çok kötü burun”u "mükemmel burun"a ulaştırmak ise üç basamaktan fazla gerektireceğinden beklentinin çok yüksek tutulması olacaktır. Bu yazımın amaçlarının başında da, burun estetik ameliyatı öncesi mevcut durumunuzun ve ameliyattan beklediğiniz sonucun cerrahınızla tartışılması ve her şeyin anlaşılarak ameliyata girilmesinin önemini vurgulamaktır.

Güzel yüz, uygun oranlara sahip olan yüzdür. Uygun oranlara sahip yüzde, burnun da uygun oranlara sahip olması güzelliğimizi arttırır. Şimdi bu oranları lütfen videoyu izleyerek anlamaya çalışın. http://www.mcmiman.com/video-galeri

·       Güzel yüz, yatay üç eşit parçada değerlendirilir. Alın ile saçların başladığı yerden geçen yatay çizgi, burnumuzun kökünden geçen yatay çizgi, burnumuz ile dudağımızın kesiştiği yerden geçen yatay çizgi ve çenemizin altından geçen yatay çizgilerle ayrılmış "alın-burun", "burun", "burun-çene" mesafeleri birbirine eşittir. İdeal burun uzunluğunun "alın-burun" ve "burun çene" arası mesafesi kadar olması gerekir.

·       Burun kökünden burnun ucuna kadarki burun sırtı uzunluğu alt-üst dudaklarımızın birleştiği yer ile çenenin bitişi arasındaki mesafe kadar olmalıdır.

·       Karşıdan bakıldığında yüzümüz dikey olarak beş eşit parçaya ayrılır. Gözlerimizin dış kenarlarından geçen dikey çizgiler ile iç kenarlarından geçen dikey çizgiler arasında 5 eşit dikey parça vardır. Her bir parça bir göz genişliğindedir.

·       Burun kanatlarının genişliği, gözlerin iç kenarından geçen dikey çizgilerin arasında kalmalıdır.  

·       Burun karşıdan bakıldığında tümüyle tam ortada ve düz olmalıdır.

·       Burnun güzelliğini sağlayan durumlardan biri de kaşlardan gelen hayali çizgilerin sanki bu kaşkavsinin devamı gibi buruna ulaşması, birbirlerine paralel ve düz olarak aşağıya inmesi, burun kanatlarına yaklaştıklarında da simetrik olarak birbirlerinden ayrılmalarıdır.

·       Yine karşıdan bakıldığında burun kanatlarının aşağıya doğru dışa bakan oblik çizgiler doğrultusunda yüze oturması gerekir.

·       Burnun en uç kısmında fotoğraf çekildiğinde parlayan dört belirleyici nokta simetrik olarak bu tepeye oturmalı ve bir eşkenar dörtgen oluşturmalıdır. Bu noktalar; her iki burun kıkırdağının tepe noktası, burun ucunun önünde ve arkasındaki kırılma noktalarıdır.

·       Burnun uç alt bölümü karşıdan bakıldığında ortada sanki bir martının gövdesi, kenarlarda ise martının kanatları varmış gibi bir görüntü vermelidir.

·       Burnun dudakla birleştiği en alt kısmı ile burun deliklerinin bittiği yer arasındaki mesafe ile burun deliklerinin bittiği yerle burun arka kırılma noktası arasındaki mesafe eşit olmalıdır.

·       Buruna yandan bakıldığında (yan profilde) burun sırtı düz olmalıdır. Ancak burun ucunda ve burun kökündeki kıvrımlarımız burun sırtını hafif kavisli gösterir.

·       Burun ucu ile dudak arasındaki açı 95-110 derece; burun sırtı ile burun kökü arasındaki açı ise 125 derece olmalıdır.

·       Yan profilden bakıldığında burnun yüzden ne kadar çıkıntılı olacağı da burun uzunluğu ile bağlantılıdır. Burun uzunluğunun 1/3’ü kadarlık bir burun kökü yüksekliği ile 2/3’ü kadarlık bir burun ucu yüksekliği idealdir.

·       Yan profilde burnun en ucunun görünüşü burun kanatları seviyesinden 3-4 mm’den daha çıkıntılı olmamalıdır.

Tabandan bakışta ise burun girişleri simetrik, burun tabanı bir eşkenar üçgen şeklinde olmalıdır.

PROF.DR. MURAT CEM MİMAN

SINIRLI SORUMLULUK BEYANI

Bu web sitesinin içeriği, ziyaretçileri bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, tedaviye başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.

Web sitesinin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

HIZLI İLETİŞİM

0232 399 50 50
0535 665 48 34
[email protected]
Medical Point Hastanesi KBB Bölümü
1825. Sk. No:12, 35575 Karşıyaka/İzmir, Türkiye

ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi-Cuma : 09:00-17:30
Cumartesi : 09:00-12:30