Prof.Dr.Murat Cem Miman_ Kulak Burun Boğaz Hastalıkları_ İzmir
YAZAR : 21/02/2016

Piercing-Delme-Dimyat

Evet, gerçekten “piercing”in Türkçesi delme. Yani vücutta bir yerin (deri, kıkırdak veya kas) delinmesi ve içine süs aksesuarı yerleştirilmesidir. Kültürel ve geleneksel yaygın örnekleri küpe ve hızmadır. Ancak dünyada diğer köklü çeşitlerinin yanı sıra batı dünyasında yaygınlaşan dil, kaş ve yüksek kulak kepçesi, burun ortası uygulamaları da vardır. Aslında bir anlamda küçük bir cerrahi işlem olan bu “delme” uygulaması hafife alınır ve uygun şartlarda yapılmazsa çeşitli komplikasyonlar gelişebilir. Bu hafta da bu uygulamalara hevesli gençler ve bu konuda bilgi araştıran ebeveynler için yazdım.

Tüm işlemlerde kaliteli ve steril malzeme kullanılması gerektiğini, işlemin tamamen steril koşullarda yapılma zorunluluğunu ve işlem sonrası birkaç gün antiseptik pansumana gereksinim olduğunu baştan hatırlattıktan sonra tüm bu koşullara rağmen delme sonrası %30 enfeksiyon gelişebildiğini belirtmek istiyorum. Bu koşullara uyulmadan yapılan işlemlerde enfeksiyon riski çok daha yüksektir ki bu durum delinen yerde kalıcı deformitelere neden olabilir. Güzelleşeyim derken deforme olma durumuna düşebilirsiniz.

Delme işlemi yapanları şu enfeksiyon önlemleri yönünden sorgulamalısınız:

  • Her işlem için yeni bir steril eldiven kullanılmalıdır.
  • Tek kullanımlık iğneler ve gereçler ile delme işlemi yapılmalıdır.
  • Kullanılacak metal titanium, çelik, altın veya gümüş özellikte ve kaliteli olmalı, önceden steril koşullarda bulunmalıdır.
  • Delme işlemi yapan kişi bu önlemleri önemseyen ve kıyafeti-ortamı ile buna uygun olmalıdır.

Delme işlemi sonrası, delinen yere çok dokunulmaması, kuru ve temiz tutulması, antiseptik pansuman yapılması, üzerinde oluşan kabuğun kaldırılmaması ve antibakteriyel krem kullanılması enfeksiyonu önler. Delme yerine dokumadan once eller çok iyi yıkanmalıdır. Delme işlemi yerinin iyileşmesi delinen yere göre en erken 2 hafta, en geç 9 aydır (göbek piercingi). Enfeksiyon gördüğünüzde derhal doktora başvurup uygun antibiyotik başlanması veya abseleşme varsa uygun müdahale ile erkenden çözüme ulaştırılması gerekir.

Delme işlemleri sırasında gelişebilen diğer en önemli sorun ise kullanılan nikele karşı alerji gelişmesidir. Bu durumda delme yerinde sürekli kızarıklık, sulanma ve kaşıntı görülür. Alerji tanısı veya kuşkusunda derhal metal çıkartılmalıdır. Önlem olarak kaliteli malzeme kullanımı önerilmektedir. Keloid dediğimiz abartılı skatris dokusu oluşumu bazı kişilerin yara iyileşmesine gösterdikleri reaksiyondur. Geçmişinde bu tür yara iyileşmesi olan kişiler kesinlikle delme işlemini yaptırmamalıdırlar.

Kulak kepçesinde yüksek yerlere birden fazla delme işlemleri kıkırdakta delik oluşturularak yapılmaktadır. Kıkırdak dokusu görece olarak daha az kanlanabilen bir doku olduğundan enfeksiyon olasılığı çok yüksektir. 

Burun orta bölmesi piercingleri ise burnun mikroplu bir yer olmasından dolayı çok daha sık enfekte olur. Bundan sonra da ciddi kozmetik deformiteler gelişebilir. 

Diğer bir kötü sonuç metalin takılan yeri keserek çıkmasıdır. Örneğin küpenin yanlışlıkla çekilmesi ile kulak memesi yırtılabilir. Bunla ilgili en korkunç örnekler dile takılan metallerin dili keserek ikiye ayırması şeklindedir.

İşlemin en kötü riskleri ise steril koşullarda kullanılmayan gereçlerin hepatit, AİDS gibi bulaşıcı hastalıkların geçişine sebep olabilmesi; iltihabi kalp hastalığı gelişmesi ve işlem sonrası durdurulamayan kanamalardır. Bu kanamanın dilde olması dili hızla şişirip solunumu engellemesi acil müdahale gerektirir. Dilde piercing işlemleri tüm işlemlerden en risklisidir.


Son cümlem: “Dimyata pirince giderken, evdeki bulgurdan olmayın.”

Delme işlemi komplikasyonlarının görsel örnekleri için tıklayınız: https://www.google.com.tr/search?q=piercing+complications&biw=1239&bih=676&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwjJu9H7xojLAhWrK5oKHavJAPgQ_AUIBigB



PROF.DR. MURAT CEM MİMAN

SINIRLI SORUMLULUK BEYANI

Bu web sitesinin içeriği, ziyaretçileri bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, tedaviye başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.

Web sitesinin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

HIZLI İLETİŞİM

0232 399 50 50
0535 665 48 34
[email protected]
Medical Point Hastanesi KBB Bölümü
1825. Sk. No:12, 35575 Karşıyaka/İzmir, Türkiye

ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi-Cuma : 09:00-17:30
Cumartesi : 09:00-12:30