Prof.Dr.Murat Cem Miman_ Kulak Burun Boğaz Hastalıkları_ İzmir
YAZAR : 10/01/2016

Baş dönmesi merkezinde neler incelenir?


Baş dönmesi merkezinde incelenme nedeniniz doktorlarınızın muayenesinde baş dönmesi ile ilgili ileri incelemelere gereksinim duyulmasıdır. Hastalık hakkında doğru ve detaylı bilgilerin alınması, sırasıyla tüm bu muayene yöntemlerinin uygulanması dışında objektif incelemelere de gereksinim duyulur. Bu yazıda baş dönmesi merkezinde size uygulanacak olan incelemelerin ne işe yaradığı ve ne için yapıldığı konusunda bilgilere ulaşacaksınız. Baş dönmesinin nedeninin ortaya konulmasında birden fazla muayene ve inceleme yöntemi kullanılır ve bunların sonuçları birlikte değerlendirilerek sonuca gidilir. 

Vücudumuzun dengesinin sağlanmasında iç kulaklardan gelen uyarılar dışında, duyusal ve görsel veriler işe yarar. Duyusal veriler, dokunma hissinden ve gövdemizdeki kaslardan gelen uyarılarla dengemize katkıda bulunur. Bu veriler en çok ayaklar, ayak bileği ve dizlerden gelir. Böylece değişen zeminlerde dengemizi sağlayacak kas uyarılarıyla ayakta kalırız. Bu arada da çevrede gördüklerimizi sabitleyecek göz hareketlerinin oluştrulması sayesinde de dengemiz tam olarak sağlanır. 

Merkezimizde yapılacak incelemeler sizin dengenizi sağlarken bu duyusal ve görsel verileri nasıl kullandığınızı, eğer kullanamıyorsanız bunun iç kulaktan mı beyinden mi kaynaklanan sorunlarla oluştuğunu ortaya koyar. Ayrıca her iki iç kulağınızın denge yönünden çalışma fonksiyonları da karşılaştırılarak hangi taraftaki kulağınızda, ne tür bir hastalık olduğu bilgisine ulaşılır. İç kulağınızdan kaynaklanan baş dönmesi durumlarında vücudunuz ve beyniniz hiç hareket etmiyor olmasına rağmen sanki hareket ediyormuş ya da dönüyormuş şeklinde uyarılar algılar ve gözleriniz ve vücut kaslarınız buna göre tepki verir. Örneğin bir yanınızdaki kaslar gevşer, diğer taraftakiler kasılır; göz bebekleriniz bir tarafa doğru hızlı hızlı gider gelir. İşte bu tepkileri ölçerek baş dönmesine sebep olan hastalığınızın yerini ve tarafını belirlemek çoğu zaman mümkün olabilmekte ve buna yönelik tedavilerin uygulanması sağlanmaktadır.

İç kulağın denge ile ilgili kısmını etkileyen hastalıklar bazı durumlarda işitme ile ilgili kısımları da etkileyip işitme kaybı, çınlama ve uğultu gibi yakınmalara da neden olur. Bu nedenle işitme testlerinin incelemelerinize eklenmesi bazı durumlarda uygun olacaktır. Yine beyindeki hastalıklarla ilgili baş dönmelerinde en önemli tanı koydurucu incelemeler arasında radyolojik testleri yani Emar, tomografi gibi incelemelerini sayabiliriz. 

Tüm incelemelerin en değerli olanları, belirli durumlarda oluşan göz hareketlerinin kayıt edilerek incelenmesi ile ilgili olanlarıdır. Bunun için merkezimizde içinde küçük bir video kamerası bulunan bir gözlük takılarak göz hareketleriniz çeşitli vücut pozisyonlarında ve baş hareketlerinde kayıt edilip incelenmektedir.

Merkezimizde ayrıca şu inceleme metotları kullanılmaktadır:

Videonistagmografi (VNG):

Bu inceleme sayesinde hangi kulağınızın daha zayıf veya güçlü olduğu ve göz hareketlerinizin beyniniz tarafından yeterince kontrol edilip edilmediği araştırılmaktadır. 

Bu testi yaparken önce önünüzdeki duvarda çeşitli ışık noktalarını takip ederek beyninizin göz hareketlerinize hakimiyeti ölçülecektir. Ayrıca kulaklarınıza sırasıyla size zarar vermeyecek ısıda soğuk ve sıcak su uygulanarak baş dönmesi hissi yaratılacak ve gözlerinizin buna tepkisi ölçülecektir.

Videolu Baş Çevirme Testi (VHIT):

Bu test sayesinde gözünüz bir noktaya sabitlenirken başınız ani olarak çevrilir. Gözünüzün denge organları sayesinde o görüntüyü tekrar yakalamak için nasıl başarılı olduğunu anlamaktayız. Bunu başaran aslında iç kulağınızın ayrı ayrı yarım daire kanallarından gönderilen uyarılardır. Böylece her iki iç kulağınızın üç yarım daire kanalı da ayrı ayrı fonksiyon yönünden incelenme imkanı bulur. 

İç kulağa bağlı Artmış Kas Potansiyelleri (VEMP):

Bu inceleme iç kulağın diğer yatay ve dikey hareketlerini algılayan kısımlarını inceler. Bu test boynumuzdaki kaslarda ve gözümüzün altındaki kaslarda sese karşı verdiğimiz istemsiz kasılmaları kayıt ederek işe yarar. 

Görüldüğü gibi merkezimizdeki bu incelemeler sayesinde denge organı ve denge merkezinin tüm fonksiyonları objektif olarak kayıt edilebilmekte ve incelenebilmektedir. Bu sayede baş dönmesinin nedeninin ortaya çıkarılmasında çok değerli bilgilere ulaşma imkanımız vardır. Buradan elde edeceğimiz sonuçlarla doğru tedavi yöntemleri de seçilebilecektir. 

Baş dönmesi ile ilgili videom için tıklayınız: http://www.mcmiman.com/video-galeri




PROF.DR. MURAT CEM MİMAN

SINIRLI SORUMLULUK BEYANI

Bu web sitesinin içeriği, ziyaretçileri bilgilendirmeye yönelik hazırlanmıştır. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman bir hekim tedavisinin ya da konsültasyonunun yerini alamaz. Bu kaynaktan yola çıkarak, tedaviye başlanması ya da mevcut tedavinin değiştirilmesi kesinlikle tavsiye edilmez.

Web sitesinin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede kanun içeriğine aykırı ilan ve reklam yapma kastı bulunmamaktadır.

HIZLI İLETİŞİM

0232 399 50 50
0535 665 48 34
[email protected]
Medical Point Hastanesi KBB Bölümü
1825. Sk. No:12, 35575 Karşıyaka/İzmir, Türkiye

ÇALIŞMA SAATLERİ

Pazartesi-Cuma : 09:00-17:30
Cumartesi : 09:00-12:30